Livet som pårørende: Find de positive stunder i en svær tid

Om os

Dorthe Boss Kyhn, Ida Hinchely Kyhn

 

Dorthe Boss Kyhn, 58 år, journalist og tilrettelægger, de sidste 14 år i DR med sundhedsstof som fokus.
Ida Hinchely Kyhn, 27 år og uddannet journalist. Arbejder som journalist og tilrettelægger i TV-branchen.

Vi er datter og barnebarn til en mor/mormor, der for lidt mere end to år siden fik stillet diagnosen Alzheimers sygdom.

Vi har lyst til at fortælle om, og dele de erfaringer vi har gjort, efter vi fik Alzheimers som tro følgesvend i vores familie.

Da vores mor/mormor fik diagnosen, var vi, som alle andre pårørende i den situation, totalt forvirrede. For hvad nu? Hvad sker der med hende? Hvad vil det betyde for os? Der var tusinde spørgsmål. Vi fik en masse information om alt fra symptomer til demenscaféer – og at man som pårørende skal ’passe på sig selv’. Det var svært at håndtere i en kaotisk situation.

Til gengæld var der nærmest intet information om, hvordan man er sammen med den, der har sygdommen. Hvad siger man? Hvad gør man?  Hvad kan vi lave af aktiviteter med hende, når både psyke og fysik sætter ud?

Vi har ved at prøve os frem fundet ud af det på vores helt egen måde. Og det har vi lyst til at dele med andre i samme situation.

Vi ved, at demens kan ramme på mange forskellige måder. Vores mor/mormor er især ramt på hukommelse, personlighed og adfærd. Hun har ikke været aggressiv, udadreagerende eller voldsom. Andre har pårørende med andre symptomer. Men vi håber, at jer, der læser med, kan bruge vores erfaringer, og har lyst til at bidrage med de positive oplevelser I har haft med jeres pårørende.